16 Haziran 2014 Pazartesi

Tarihte At



Tarihte  At   :

Atın evcilleştirilmesiyle birlikte dünya savaş tarihinde çok büyük değişim ve gelişimler olmuş , dünya harp tarihi farklı boyutlara ulaşmıştır. Hızı ve çevikliğiyle savaş esnasında büyük fark oluşturan atlar , aynı zamanda tarihte iz bırakmış büyük komutanların çoğununda en yakın dostları olmuşlardır  : 




Yunan Mitolojisi'nde Kanatlı At    :    Pegasus 

Büyük İskender'in                 atı     :   Bukafalos

Hz. Muhammed ' in  ( Sav )   atı     :   Burak

Hz. Ali 'nin                              atı     :   Düldül

II.Mahmut'un                         atı     :    Menekşe 

Mustafa Kemal Atatürk'in    atı     :    Sakarya

Napolyon Banopart'ın            atı    :    Marengo 


Amerika  Tarihinde  At :

Amerikanın keşfinden 1492'den  önce bölge halkı atı  evcilleştirmiş durumda  değil . İspanyol  ve  Portekizlilerin  yeni  keşfettikleri  bu  kıtanın  coğrafyasını , uç bölgelerini  daha iyi ve daha hızlı tanıyabilmeleri  için Amerika kıtasına atlarını  getirmişler ve Amerika kıtasında atın serüveni  başlamıştır.



Türk  Tarihte  At   :

Genel itibariyle  atın Türkler tarafından evcilleştirildiği bilinir. Aynı zamanda Türk tarihinde at, hem savaşlarda olmak  üzere  sosyo - ekonomik  hayatta çok önemli bir yere  sahiptir. 

Bilindiği  gibi tarihsel  süreklilik  içinde  günümüze değin gelen bazı atasözleri dönemin algılarını bize yansıtabilir. 

** At , Avrat , Silah .. **  atasözünde  olduğu gibi , Türklerde at bazen birçok şeyden önce gelmiştir. Bir çok Türk'ün  öldüğünde atıyla birlikte gömüldüğün kalıntıları günümüze değin gelmiştir. 

 Eğer tarihte  at  evcilleştirlmemiş olunsaydı , belki de  bugün  dünya  tarihini  bambaşka  okuyacaktık , bambaşka galibiyetler ,mağlubiyetler ,ittifaklar veya müttefikler.. Bambaşka  olacaktı , ve o  komutanlar da ..




Ne  diyordu  şair ?  

" Ve  o güzel  insanlar ,  o  güzel  atlara  binip  gittiler ..  "


  
Saygılarla ..






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder